Kan vi verne naturen nedenfra?

Naturen bygges ned bit for bit. Det har skjedd lenge, men har først begynt å få virkelig oppmerksomhet i det siste, blant annet takket være NRK som har gjort en enorm innsats med å kartlegge og fortelle om det norske naturtapet. NRKs dekning har også vist hvordan mye at naturtapet skjer fordi kommunene, som forvalter det meste av naturen vår, ofte mangler oversikt over hva vedtakene deres betyr i den store sammenhengen.

I 2022 ble verdens land enige om en naturavtale, som blant annet sier at 30 prosent av naturen på land skal vernes innen 2030. Riktignok var klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen raskt ute og presiserte at dette var et globalt mål, så Norge skal ikke måtte føle seg forpliktet til å verne 30 prosent av vår egen natur. Hva det egentlig betyr, får vi vite mer om når regjeringen legger fram en ny stortingsmelding om naturmangfold til høsten.

Men behøver vi egentlig å vente på våre ledere? Hva om vi bare kjøper natur og verner den selv? Akkurat det er ideen til den nyetablerte stiftelsen Min Villskog. Deres mål er å samle inn penger og gå i forhandlinger med skogeiere om kjøp av skog, som så skal vernes for all framtid. Selv om denne formen for vern er ny i Norge, så finnes det en rekke eksempler internasjonalt. Vi skal ikke lenger enn til Sverige, der stiftelsen Naturarvet i tjue år har kjøpt opp og vernet svensk gammelskog. I USA arbeider Trust for Public Land både med å bevare natur og skape nye grøntområder i og nær byene. På Sumatra arbeider Leuser Conservation Forum ikke bare med å kjøpe og bevare regnskog, men også med å organisere patruljer som beskytter skogen mot ulovlig hogst og jakt.

I denne episoden forteller Petter Mathisen fra Min Villskog om hvordan ideen oppsto, og hvordan stiftelsen skal fungere. Vi snakker også med John Tucker fra britiske Woodland Trust, om hva de har lært i løpet av femti år med skogvern fra grasrota.

Lytt til episoden her.