Veien ut av overvåkningskapitalismen

Da IT-utvikler og samfunnsdebattant Bjørn Stærk begynte å jobbe i IT-bransjen, var han full av entusiasme over mulighetene internettet og digitaliseringen bød på. Dette var på den tiden Google var nytt og opererte under mottoet «Ikke vær ond». Etter hvert er det blitt stadig tydeligere at de teknologiske hverdagsverktøyene som internett har gitt oss, også har negative effekter. Noen få store amerikanske selskaper eier nesten alle verktøyene vi bruker til arbeid og kommunikasjon, og de bruker sin monopolstatus til å kartlegge alt vi foretar oss når vi bruker verktøyene deres, og deretter selge denne informasjonen til, blant andre, annonseselskaper. Den amerikanske sosialpsykologen og forfatteren Shoshana Zuboff har kalt denne forretningsmodellen for «overvåkningskapitalisme«.

Nylig begynte Bjørn Stærk å lete etter alternativer til disse verktøyene, og skrive om dem på bloggen «Teknologi til å bli glad av«. Der prøver han å finne tilbake til den entusiasmen han en gang kjente over mulighetene internett og digitalisering kan tilby. I denne episoden har Reidun snakket litt med ham om hvorfor dagens situasjon gjør ham bekymret, og hva vi kan gjøre for å slippe ut av de store selskapenes klør. (Teksten fortsetter under bildet.)

Reidun møtte Bjørn Stærk til et koronasikkert utendørsintervju i strålende høstvær. (Foto: Reidun Gjengedal)

Vi har også snakket med Aral Balkan, teknologiaktivist og grunnlegger av Small Technology Foundation, som han driver sammen med partneren Laura Kalbag fra basen deres i Irland. Aral og Laura arbeider for politisk regulering av overvåkningskapitalismen og for offentlig investering i trygg og demokratisk hverdagsteknologi. Som IT-utviklere lager de også teknologiske verktøy som etter hvert kan erstatte tjenestene fra Facebook og Google – verktøy som kan eies og kontrolleres av oss som bruker dem, og som hvem som helst kan bygge videre på og tilpasse til eget bruk, om man ønsker det. Det er dette de kaller «Small Technology». (Teksten fortsetter.)

Aral Balkan fra Small Technology Foundation. (Foto: Christina von Poser)

Small Technology Foundation er ikke de eneste som jobber med å lage demokratiske alternativer til Facebook. Det finnes allerede mange alternativer som ikke benytter seg av den overvåkningskapitalistiske forretningsmodellen til de store selskapene. Don Blair, som vi møtte i Episode #3, og hans forskningskooperativ Edge Collective, er et annet eksempel. Nettsiden switching.software er et godt sted å starte for den som vil utforske alternativene som finnes.

Lytt til episoden her:

(Toppbilde: Jesus Kiteque/Unsplash)