Boligdrøm for alle

Bolig er i vinden. Som vanlig, kan man egentlig si. Med jevne mellomrom kommer nye «glad»meldinger om prisvekst og oppgang i boligmarkedet. Men nå i det siste har annen innfallsvinkel begynt å ta større plass. Kampanjer som Reduser husleia, Instragramutgaven @min_drittleilighet og gruppen bak Boligopprøret, viser at noen betaler prisen for oppgangen.

Den norske eierlinjen, sier vi, når vi snakker om føringene bak boligpolitikken her til lands. Målet er at så mange som mulig skal eie sin egen bolig. Oslo kommune jobber i disse dager med utformingen av det de kaller den tredje boligsektor, som skal være tilbud som ligger mellom det markedsbaserte boligmarkedet for selveiere, og kommunale utleieboliger. Men selv der er to av tre varianter de ser på, basert på at man skal eie boligen til slutt.

Men ikke alle tenker investeringsobjekt og profittmaksimering i boligmarkedet. Thorn Dønhaugs boligstiftelse har i nesten 30 år tilbudt rimelige utleieboliger for unge i Oslo. Så lenge du har vokst opp i bydelen og er under 30 år, er det ingen krav til hvem som kan bo der. I episode 10 hører vi styreleder Trine Dønhaug. Til daglig jobber hun i NAV hvor hun er avdelingsleder for Bolig i bydel Søndre Nordstrand, og hun sitter i bystyret for SV, hvor hun sitter i byutviklingsutvalget. Hun bør derfor ha gode forutsetninger for å mene at kommunale festetomter er et godt bidrag i alterantiv boligutbygging.

Arkitekt Arild Eriksen snakker om Ormsundveien økogrend. Han har vært med å utvikle prosjektet, som ønsker å ta i bruk ubebodde bygninger på Nedre Bekkelaget for å utvikle nabolaget. Langsiktighet gjennom tidsubestemte kontrakter og rimelig leiepris, vil forhåpentligvis gi et godt og stabilt nabolag hvor beboerne kan tenke på andre ting enn å betale neste måneds husleie.

Skjermdump: tegning av Ormsundveien økogrend. Eriksen Skajaa Arkitekter.

I denne episoden har vi også snakket med samfunnsgeograf Mari Løken (bilde), som jobber i Leieboerforeningen. Hun har studert alternativ boligutvikling og bærekraftig byutvikling, og i podkasten hører vi henne fortelle om problemer med dagens leiemarked, og hva som må til for at det skal bli et godt alternativ til eierlinjen.

Foto: Reidun Gjengedal

Hør episode 10 her.

(Toppbilde: Skjermdump: tegning av Ormsundveien økogrend. Eriksen Skajaa Arkitekter.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s