I Storbritannia finnes det en gruppe lokalsamfunn som har begynt å tenke annerledes om økonomi og om hvordan de mer aktivt kan bruke denne til det beste for lokalsamfunnet. Community wealth building, kaller de det, eller lokalsamfunsutvikling som vi har valgt å si på norsk. På flere måter er denne modellen en kontrast til vanlig tenkning om økonomi der vekst pleier å være det viktigste målet. I stedet er dette lokalsamfunn som setter seg fore å bruke økonomien til å skape bedre liv, for flere. Mindre steder, som kommuner, byer eller fylker, kan altså gjøre endringer i sin økonomiske strategi, med et mål om at den økonomiske utviklingen skal komme lokalbefolkningen til gode. En økonomi som skal bygge velferd for lokalsamfunnet, og som skal virke til det beste for befolkningen, for stedet, og for miljøet. Ganske enkelt en økonomisk modell basert på sunn fornuft.
Det er jo mange ulike former for både stedsutvikling og økonomiske strategier. I podkasten har vi tidligere snakket om lokal valuta som et instrument for å sikre at penger brukes lokalt med en tanke om lokal stedsutvikling, i stedet for å trekkes ut av lokalsamfunnet og inn til store selskaper uten den samme lokale tilknytningen (hør episodene #1 og #4). Men det er nok den britiske tenketanken Centre for Local Economic Strategies (CLES), som først og fremst har eierskap til akkurat begrepet Community Wealth Building. CLES er en tenketank som både tenker og utfører. Det gjør de for teste ut ulike ideer i praksis, og for å bruke den praktiske erfaringen inn i teoriutvikling.

Tom Lloyd Goodwin, leder for politikk og praksis i CLES (bildet), forteller i episode #30 om verktøykassen som ligger tilgjengelig for lokalsamfunn som vil gjøre noe praktisk for å sette en stopper for at enorme pengestrømmer forsvinner ut fra lokalsamfunnet. Disse samfunnene ønsker i stedet å holde mer av pengene igjen lokalt, for å bedre den lokale utviklingen og folks velferd.
Byen Preston har blitt et foregangseksempel som ofte trekkes fram i denne sammenhengen, og Preston-modellen (illustrasjon) går ofte igjen når man snakker om lokalsamfunnsutvikling, f.eks. i The Guardians noen år gamle artikkel. Fra å tidligere jobbe med å tiltrekke seg investeringer utenfra, endret de fokus til å se på hva de selv kunne gjøre internt, med egne penger og lokale institusjoner. Det har også båret frukter allerede.

I Skottland ser vi endringer også på nasjonalt nivå. Der har faktisk myndighetene bestemt seg for å prøve ut konseptet med community wealth building i praksis, og skal gjøre det i seks utvalgte områder. Fife er et av disse områdene, som vi også hører om i episoden. I Skottland er dette arbeidet en del av den større satsingen på en nasjonal økonomi for økt livskvalitet (wellbeing economy), som var tema for episode #15 av podkasten.
Toppbilde: Illustrasjon Community wealth building – Photo by mauro mora on Unsplash